Hvordan den største væsen på jorden spiser: video

Blåhvalen (Balaenoptera musculus) er det største moderne dyr og sandsynligvis den største af alle levende væsener, der nogensinde har levet på Jorden. Dens længde kan nå 33 meter, og massen kan overstige 180 ton. Desuden består hans diæt næsten udelukkende af krill (6 centimeter krebsdyr fra den euphausiske orden). Langsomt svømmer åbner en blåhval munden og trækker vand ind i den med en masse små krebsdyr. Derefter lukker dyret munden, og med tungen presser vand tilbage gennem hvalbenet. Plankton sætter sig på fronten af ​​en bart og sluges derefter. I dette tilfælde kan der tilfældigt vises fisk eller andet havliv i munden, men de repræsenterer ikke en separat fødevareinteresse for blåhvalen.

På grund af sin imponerende størrelse tvinges blåhvalen til at indtage en enorm mængde mad. Den tætpakkede mave fra et gigantisk dyr kan rumme op til halvandet ton mad. I gennemsnit spiser blåhvaler mellem 3,6 og 8 ton krill pr. Dag; antallet af krebsdyr i denne masse overstiger 40 millioner individer. Mens man spiser, passerer en blåhval op til 110 ton vand gennem en bart, og i en “slurk” er den i stand til at fiske op til 500 kg krill fra vandet.

For nylig blev ved hjælp af en drone fotograferet processen med fodring af en blåhval. Ved at analysere posten identificerer forskere rækkefølgen af ​​dets handlinger: når de har bemærket ophobningen af ​​krill, falder hvalen lidt (denne tid bruges på at tage en beslutning), derefter vipper den til sin side, bevæger sine finner og åbner derefter først munden. Kit har brug for betydelig indsats for at åbne sin gigantiske mund, så først skal han sørge for, at hans mål er spiselig. Der er en anden hval i videoen, som ligegyldigt svømmer gennem ophobningen af ​​krill: enten var han ikke sulten eller havde ikke tid til at træffe den rigtige beslutning i tide. Se hvordan et blåhvalhjerte ser ud.

Hvordan spiser hvaler

Repræsentanter for klassen af ​​pattedyr - hvaler - havdyr, der forbløffer deres imponerende størrelse. På græsk er betydningen af ​​ordet kitoc ”havmonster”, hvorfra dette pattedyrs navn kom. På et tidspunkt, hvor fiskerne netop var begyndt at bemærke en så stor væsen som en hval, var der hyppig debat om, hvorvidt det var en fisk eller et dyr. Forbløffende er forfædrene til alle hvaler er kløvede husdyr. Selv om hvalene udad ligner en fisk, men en af ​​dens moderne forfædre er en flodhest. På trods af alle disse kendsgerninger er der løbende debat om, hvem sådanne hvaler er - fisk eller pattedyr..

Hval - beskrivelse og beskrivelse

Hvalenes størrelse overskrider størrelsen på ethvert pattedyr: en blåhvals kropslængde når femogtyve til treogtredive meter, og dens vægt er mere end hundrede og halvtreds tons. Men der er mindre, dværghvaler. Deres masse overstiger ikke fire ton, og deres kropslængde er seks meter.

Hvalstruktur

I alle hvaler har kroppen formen af ​​et langstrakt dråbe, som giver dem let glid i vandsøjlen. Et stort hoved med et smalt og kedeligt talerstol gør det muligt for hvalen at skære gennem vandet, når man svømmer. Næseborene forskydes tættere på hovedets krone, og øjnene er små i forhold til kroppen. Forskellige individer har forskelle i tændernes struktur. Tandhvaler har skarpe kegleformede tænder, og hvalkede hvaler i stedet for sædvanlige tænder filtrerer vand og får således mad ved hjælp af knogletallerkener (eller en hvalben).

Hvalens skelet skaber særlig plasticitet og evnen til at udføre manøvrer på grund af den svampede struktur og elasticitet af de intervertebrale skiver. Hoved til kroppen uden halsafskærmning, til halen kroppen bliver smalere. Pattedyret drejer og bremser ved hjælp af finner, som transformeres fra brystfinner. Motorens funktion udføres af halen, kendetegnet ved en flad form, ekstrem fleksibilitet og veludviklede muskler. I slutningen af ​​det kaudale område er der placeret vandret placerede klinger. Mange hvaler bruger halen for at stabilisere deres bevægelse under vand..

Hår og børstehår vokser kun på ansigterne på balehvaler, kroppen er dækket med absolut glat og hårløs hud. Dyrets hudfarve kan være monofon, anti-skygge - en mørk top og en lys bund eller plettet. Med alderen kan hvaler ændre farven på deres hud. Cetaceans mangler lugt receptorer, og smag receptorer er dårligt udviklet. En hval skelner kun smagen af ​​salt mad, mens andre pattedyr har et komplet sæt smagsløg. Dårligt syn og hyppig nærsynethed kompenseres fuldstændigt af konjunktive kirtler. Høringen af ​​et pattedyr adskiller lyde lige fra døve lyde til ultralydfrekvenser på grund af det komplekse anatomiske struktur i det indre øre. Under huden er der et stort antal nerver, hvilket giver dyret en fremragende følelse af berøring.

Hvaler kommunikerer med hinanden gennem ekkolokalisering. Manglen på stemmebånd forhindrede ikke hvalen i at kommunikere med andre individer ved at spille lyde. Reflektorens og lydlinsens rolle udføres af et lag fedt i de konkave knogler i kraniet. Hvaler har langsomt glat bevægelse, men nogle gange kan deres hastighed nå 40 km i timen.

Hvalens kropstemperatur afhænger ikke af miljøet, disse er varmblodede dyr. Et tykt lag fedt beskytter mod overafkøling af hvaler. Kæmpe lunger med veludviklede muskler tillader dyr at tilbringe under vand fra ti minutter til en og en halv time. Sejler til havoverfladen og frigiver hvalen luft, hvis temperatur er meget højere end den omgivende luft. Det er grunden til, at når der udåndes en fontæne - en kuglebånd, og med den, på grund af den høje kraft i nogle store dyr, rumler en rør.

Levetid. Hvor mange hvaler lever?

Spørgsmålet om hvor mange hvaler der lever kan besvares på forskellige måder afhængigt af deres art. Små dyr lever op til tredive år, levetiden for store hvaler overstiger ikke 50 år.

Hvor bor hvaler?

Hvalens levesteder er verdenshavene. Pattedyr er spredt over alle breddegrader, men i koldt vejr vandrer de fleste til varme vand og lever nær kysten. Dette er besætningsdyr, der foretrækker at leve i grupper sammen med flere titusinder eller hundreder af individer. Hvaler vandrer afhængigt af sæsonen. Om vinteren og i yngletiden svømmer hvaler og deres hunner i varme farvande, og om sommeren befinder de sig i vand med tempererede eller høje breddegrader..

Hvad spiser hvaler??

Hvalernæring afhænger af dens type. Plankton foretrækkes af planktofager; bløddyr fungerer som mad til teutofager. Levende fisk foder på ichthyophages, dekomponerede organiske stoffer bruger detritophages. Spækhvaler er de eneste repræsentanter for hvaler, der jager ikke kun efter fisk, men også efter sådanne pinnipeds som sæler, pingviner og havløver. Delfiner og deres afkom kan også blive ofre for spækhuggere..

Hval arter

Blåhval

Det største medlem af pattedyrsfamilien er blåhvalen. Hundrede og halvtreds tons vægt og en længde af en blåhval på tredive meter giver det ret til at blive betragtet som det største dyr på planeten. Et smalt hoved og en slank krop giver pattedyret mulighed for at bevæge sig jævnt under vand og dissekere dens tykkelse. Huden ser ud som marmorsten takket være grå pletter spredt på den blå krop af hvalen. Blå hval lever i hvert hav og lever hovedsageligt af plankton og små fisk. Blåhval foretrækker at leve og bevæge sig alene. Dimensionerne på den blå hval tiltrækker krybskytter og videnskabsmænd til den..

Den blå hval synker ned i dybder i øjeblikke af frygt eller på grund af skade. Ved hjælp af harpuner målte hvalfangerne den maksimale dybde, som dyret falder ned til - fem hundrede og fyrre meter, skønt hval ikke med almindelig dykning falder ned i vandet dybere end hundrede meter. Efter dyb dykning laver pattedyret en række dyk for at indånde luft. Længden på den blå hval får den til at dykke og dykke temmelig langsomt. Under vand tilbringer dyret tre fjerdedele af sit liv. Blåhval avler langsommere end andre hvaler: kalve fødes ikke mere end en gang hvert andet år. Under en fødsel fødes kun en unge, og selve graviditetsperioden er meget lang.

Dyr blev næsten udryddet i det forrige århundrede, så nu prøver forskere at øge deres antal. I dag overstiger antallet af blåhvaler over hele planeten ikke ti tusind individer. Krybskytter ødelægger blåhval på grund af overskægsværdien. Det har en rig sort harpiksfarve og en trekantet form. Kanten, der er placeret på whiskerpladerne, gør det muligt for hvalen at fodre med store krebsdyr og små plankton..

Pukkelhval

På grund af den konvekse pukkelformede finn på ryggen blev en af ​​repræsentanterne for hvalerne kaldet pukkelryg. Dyret har en forkortet krop - mindst fjorten meter, mens dens masse er omkring tredive tons. En pukkelhval adskiller sig fra andre arter i form af en række hudfarver og tilstedeværelsen af ​​flere rækker med krigsartet læderudvikling på hovedets krone. Et pattedyrs kropsfarve kan variere fra brun til mørkegrå og sort, bryst og mave er dækket med hvide pletter. Den øverste del af finnerne kan være helt sort eller dækket med lyse pletter, bunden er helt hvid. Dyret har lange brystfinner, hvis masse er en tredjedel af den samlede vægt af hvalen. Pukkelhvaler har både individuel vækst og farve.

Dette pattedyr lever i farvandet i alle oceaner, bortset fra regionerne i Antarktis og Arktis. Humpback-hvalvandring kan være enten lokal eller sæsonbestemt, afhængig af tilgængeligheden af ​​mad eller havets temperatur. Dyr vælger ikke visse territorier til beboelse, men foretrækker at være nær kysten på lavt vand. I migrationsperioden kommer hvaler ind i dybe farvande, men forbliver normalt nær kysten. På dette tidspunkt spiser pattedyr næsten ikke og lever af reserver af subkutant fedt. Skaldyr, bløddyr og små fisk udgør fødevarer til pukkelhvalen i de varmere måneder. Grupper af disse dyr går hurtigt i opløsning. Kun mødre med unger kan svømme og jage sammen i lang tid..

Pukkelhvalen er kendt for de lyde, den laver. I avlssæsonen laver hanner lange lyde, der ligner melodiske sange, der tiltrækker hunner. Forskere, der blev interesseret i disse lyde ved hjælp af forskning, var i stand til at bestemme, at sange af pukkelhvalen, ligesom menneskelig tale, består af separate ord, der danner sætninger.

Dværghval

Dværghval betragtes som den mindste arter af hvaler. Dets masse når ikke op til tre ton, og kropslængden overstiger ikke seks meter. Dette er den eneste repræsentant for hvaler, der bevæger sig i bølger. Dværghvalen har en strømlinet krop med en farve i grå eller sort med grå pletter. Enhver vækst er helt fraværende på dyrets hoved, brystfinnerne er meget korte, har en afrundet form, og den halvmåne rygfinne overstiger ikke femogtyve centimeter i højden. I modsætning til blå har dværghvalen en hvid overskæg med en gullig farvetone.

Forskere giver kun lidt information om dette dyrs livsstil, da det er sjældent. Dværghvalen hopper ikke ud af vandet, løfter ikke sin halefinne over dens overflade. Springvandene, som det frigiver under udånding, strejker ikke med deres størrelse og ledsages ikke af en rumble. Du kan skelne et pattedyr med lette tandkød og en hvid plet på kæben. Dværghvalen svømmer ganske langsomt og krummer kroppen i bølger.

Disse hvaler findes sjældent i det åbne hav; oftere svømmer de i lavvandede bugter. I den varme sæson bevæger unge dværghvaler sig ud i kystfarvande. Dyr vandrer ikke lange afstande. Plankton, krebsdyr, hvirvelløse havdyr fungerer som mad til dværghvaler. Dette er den sjældneste og mindste arter af hvaler..

Beluga hval

En af repræsentanterne for hvaler er hvalhval. Dyrets navn kommer fra dets farve. Beluga-unger er født med mørkeblå hud, derefter skifter det til lysegrå, og voksne individer har en ren hvid farve. Dyret har et lille hoved med en høj pande. En hvalhval kan dreje på hovedet, da dens cervikale hvirvler ikke er smeltet sammen. De fleste hvaler har ikke en sådan mulighed. Dyret har ikke en rygfinne, og de små brystfinner er ovale i form. På grund af disse karakteristika oversættes navnet på et pattedyr fra latin til "vingefri delfin". Tretti til fyrre år - disse hvaler lever så meget.

Disse hvaler lever i arktiske breddegrader, men vandrer sæsonmæssigt. Hvalhvaler tilbringer sommer og forår ud for kysten, steder hvor man kan smelte og fodre. I smeltesæsonen gnider hvaler i lavt vand mod havstenen og prøver således at kaste gammel hud. Hvert år besøger hvalhvaler de samme steder og husker deres fødested, hvor de vender tilbage efter overvintringen. Om vinteren lever hvaler i glacieringszoner og bryder gennem tynd is med deres kraftige rygge. Men på tidspunkter, hvor malurt trækkes ind af et tykt lag is, kan belugas falde i isfangenskap. Faren præsenteres af isbjørne og spekkhuggere, for hvilke hvalhvaler kan blive mad. Hvalvandring forekommer i to grupper: i den ene er der flere hunner med unger, i den anden er der voksne hanner. Kommunikation mellem de enkelte individer udføres ved hjælp af lydsignaler og klapper af finner på vandet. Under undersøgelsen af ​​hvalhvaler var der mere end 50 slags lyde, hun laver.

Kaskelothval

En af de lyseste hvaler er sædhvalen. I modsætning til andre hvaler foretrækker sædhvaler flokens livsstil, som bevæger sig og jager i grupper med hundreder af individer. Deres hastighed tillader ikke sædhvaler at bevæge sig hurtigt i vandsøjlen. Sæd hval er kendt for sin evne til at dyppe dybt i vand og forblive i dybde i lang tid. Det høje indhold af fedt og væsker i spermhvalens krop giver den beskyttelse mod vandtryk. Pattedyret opbevarer luftforsyning i en luftsæk og muskler, der indeholder en stor mængde myoglobin. Dyret forårsagede i sjældne tilfælde ulykker med dybhavskabler. Sædhval indfiltret i kabelhalen og underkæben og kvalt, dette blev allerede registreret under reparationen af ​​kablet. En sædhval blev genvundet ud for kysten af ​​den iberiske halvø, sammenfiltret i et kabel placeret i en dybde på mere end to tusind meter. Samtidig bruger hvalen echolocation og udsender en ultralyd, der ikke kun giver den mulighed for at kommunikere med andre sædhvaler, men også skræmme væk farlige dyr. Højfrekvente signaler blokerer for bevægelser fra andre indbyggere i havet, hvilket gør spermhvaljagt lettere.

Dette pattedyr er blevet udryddet i flere århundreder, på grund af hvilket antallet er faldet kraftigt. I forhold til forurenede farvande i havet og fortsættelsen af ​​fiskeri, sæd hvaler meget langsomt deres befolkning. Når dyret er skadet og angrebet, udviser dyret stor aggression, så jagten efter det er i stor risiko. En såret sædhval kan synke et hvalfangerskib sammen med hele besætningen. Hvad spiser en hval? Han spiser små krebsdyr, bløddyr, blæksprutter, blæksprutter, små hajer. For at slibe mad sluger sædhvalen små sten. Denne hval er det eneste pattedyr, i hvis mund en mand kan passe fuldt ud. Under hvalfangstskibsulykker sluk hvalfangere spermhvaler.

Spækhuggere

Mange forskere krangler stadig om, hvor spekkhuggeren er en hval eller en delfin. På trods af det faktum, at spekkhoggeren kaldes spekkhuggeren i medierne og i hvalfangernes dagligdag, hører dette dyr til delfiner. Dette dyr forveksles med en hval på grund af finnen: delfiner har skarpe lange finner, og ved spækhuggeren er de afrundede og brede..

Parring og avl hvaler

En hval er et monogamt dyr, der opdrætter en gang hvert andet år. Et pattedyr modnes fuldstændigt i en alder af tolv år, men han har allerede mulighed for at formere sig ved fireårsalderen. Hannene parrer sig gennem hele året, så parringssæsonen er meget lang. Graviditeten forløber afhængigt af hvaleriet og kan tage fra syv til femten måneder. For fødsel migrerer hunnerne til varme farvande.

Som et resultat af fødsel vises der en killing, der efterlader den kvindelige hale fremad. En født baby har straks muligheden for at bevæge sig og udvikle sig uafhængigt, men den holder sig i nogen tid i nærheden af ​​sin mor. Fodring af en hval foregår under vand, fordi hvalmælk har en høj densitet og højt fedtindhold, som et resultat af, at den ikke smelter i vand. Babyen efter fodring er næsten fordoblet i størrelse. Moren og killingen ledsager hele perioden med fodring af hannen.

Blåhval

Blåhval (opkast) er den mest massive indbygger på vores planet. Den vejer op til 170 tons, og dens længde kan være op til 30 meter. I sådanne størrelser vokser kun enkelte repræsentanter for denne art, men resten kan også kaldes giganter med god grund. På grund af aktiv udryddelse er befolkningen i blues faldet markant, og nu står de over for udryddelse.

Visning og beskrivelse af oprindelse

Hvaler, som alle andre hvaler, hører ikke til fisk, men til pattedyr og stammede fra jordartiodaktyler. Deres ydre lighed med fisk er resultatet af konvergent evolution, hvor organismer, der lever under lignende forhold, oprindeligt meget forskellige fra hinanden, får flere og flere lignende træk over tid.

Af de andre moderne dyr er den tætteste ved hvaler ikke fisk, men flodheste. Mere end 50 millioner år er gået, siden deres fælles stamfar boede på planeten - han boede på land. Så flyttede en af ​​de arter, der kom fra den, til det åbne hav og frembragte hvaler..

Video: Blue Whale

R. Sibbald fik først en videnskabelig beskrivelse af bluffen i 1694, og derfor er den længe blevet kaldt Sibbaldkeke. Navnet, der blev vedtaget i dag på latin af Balaenoptera musculus, blev givet af C. Linnaeus i 1758. Den første del er oversat til "hvalvinget", og den anden - "muskuløs" eller "mus".

I lang tid blev blåhvalen næppe undersøgt, og forskere havde endda en svag idé om, hvordan det så ud: tegningerne i de biologiske guider fra århundrede før sidst var forkerte. Først i slutningen af ​​århundredet begyndte arten at blive systematisk undersøgt, så blev dens moderne navn, dvs. ”blåhvalen”, også brugt.

Denne underart indeholder tre underarter:

De er ganske lidt forskellige fra hinanden. Dværggribber lever i det varme Indiske Ocean, og repræsentanter for de to andre underarter elsker koldere vand og vandrer til Arktis eller Antarktis om sommeren. Nordlige blues betragtes som en typisk underart, men sydlige er flere og større..

Indre organer opkastes for at matche størrelsen på hans krop - så hans hjerte vejer 3 tons. Og i munden af ​​denne hval ville passe til et mellemstort rum.

Udseende og funktioner

Foto: Dyr blåhval

Huden er grå af pletter. Nuance på ryggen og siderne er lidt lysere, og hovedet tværtimod mørkere. Maven er tydeligt gullig, og det var grunden til, at opkastet tidligere blev kaldt gulbuket hval. Dyrets moderne navn blev givet, fordi dets ryg kan virke blåt, når det ses gennem havvand.

Huden er for det meste glat, men streger løber hen over maven og halsen. En masse forskellige parasitter sætter sig på dyrets hud og hvalben. Øjnene i forhold til kroppen er små - kun 10 centimeter i diameter, placeret ved kanterne af hesteskoformet hoved.

Kæben er buet og stikker frem ca. 20 centimeter med munden lukket. Hvaler er varmblodige, og et imponerende lag fedt kræves for at hjælpe med at opretholde temperaturen.

Der er ingen gæller, opkastene indånder ved hjælp af kraftige lunger: næsten fuldstændig luftudveksling kan udføres ad gangen - med 90% (til sammenligning: en person er nødt til at tage seks åndedrag for at udånde dette).

På grund af lysstyrken kan hvaler forblive i dybde op til 40 minutter, før de har brug for en ny portion luft. Når hvalen stiger op til overfladen og udånder, vises en springvand med varm luft, og lyden, der er lavet på samme tid, kan høres langvejs - i 3-4 kilometer.

I alt flere hundrede hvalbenplader, der måler 100 x 30 centimeter i dyrets mund. Ved hjælp af pladerne blæser opkastet vand, og frynsen, som de ender med, filtrerer planktonet ud fra det, hvalen lever af.

Hvor den blå hval bor?

Foto: Big Blue Whale

Tidligere var det muligt at møde gribbene i forskellige dele af verden, men derefter faldt deres samlede antal til tider, og rækkevidden blev revet. Der er flere områder, hvor dette dyr nu ofte kan mødes..

Om sommeren er det et bælte af arktiske og antarktiske reservoirer. Om vinteren rejser de tættere på ækvator. Men de kan ikke lide for varmt vand, og de svømmer næsten aldrig på ækvator selv, selv under vandringer. Men dværggribber lever i det varme vand i Det Indiske Ocean året rundt - de svømmer slet ikke i kolde søer.

Blues 'migrationsruter er stadig ikke fuldt ud forstået, og vi kan kun bemærke, hvor deres tilstedeværelse blev registreret. Vintervandringen i lang tid forblev uforklarlig, fordi fødevareforsyningen i det arktiske og antarktiske hav om vinteren forbliver den samme. Den mest almindelige forklaring er nu påkrævet for unger, hvis fedtlag er utilstrækkelig til at forblive i koldt vand om vinteren.

De mest adskilte grupper af opkast er på den sydlige halvkugle, de er langt mindre almindelige på den nordlige halvkugle, men nogle gange svømmer de til bredden af ​​Portugal og Spanien, de findes endda ved den græske kyst, selvom de normalt ikke svømmer til Middelhavet. De kan sjældent findes uden for Russlands kyst..

Hvalpopulationer adskilles (også kaldet besætninger) - de blandes næppe med repræsentanter for andre populationer, selvom deres intervaller krydses. Forskere identificerer 9 eller 10 populationer i det nordlige hav; der findes ingen sådanne data vedrørende det sydlige hav.

Hvad spiser en blåhval??

Foto: Sea Blue Whale

Deres menu består af:

Et dårligt sæt, som basis for kosten er plankton, der hovedsageligt består af krill. Afhængig af regionen kan disse være forskellige typer krebsdyr. Hvad angår fisk, er det ifølge de fleste cetologer (som specialister i undersøgelsen af ​​hvaler kaldes), det vises kun på en hvalmenu ved en tilfældighed, når den når der sluges skaldyr, men hvalen spiser ikke den.

Nogle cetologer mener imidlertid, at hvis blåhvalen ikke finder store nok ophobninger af plankton til at tilfredsstille sin appetit, så svømmer den bevidst op til flokke af små fisk og sluger dem. Det samme sker med blæksprutter.

I alle tilfælde var det plankton, der dominerer opkastets diæt: Dyret finder sine ophobninger, svømmer lige ind i dem med en ret høj hastighed og trækker snesevis af tons vand ind i åben mund på en gang. Mens man spiser, bruges en masse energi, og derfor er en hval nødt til at se efter store ansamlinger af mad - den reagerer ikke på små.

For at få fuldt ud skal blåhvalen absorbere 1-1,5 ton foder. I alt er der behov for 3-4 ton pr. Dag - til dette filtrerer dyret en enorm mængde vand. Når det gælder mad, dykker den til en dybde på 80-150 meter - sådanne dykk foretages regelmæssigt.

Puking endnu mere end de største dinosaurer, hvis vægt er omtrent fastlagt af forskere. Der blev registreret en prøve, der vejer 173 tons, og det er 65 tons mere end den anslåede masse af den største af dinosaurierne.

Funktioner ved karakter og livsstil

Foto: Blå hval i havet

Ofte svømmer de en ad gangen og nogle gange to eller tre. I rigelige planktonsteder kan flere sådanne grupper samles. Men selv hvis hvalerne har forvillet sig til en gruppe, opfører de sig stadig løsrevet, og efter et stykke tid sløres de.

Tæt på kysten kan de ikke findes - de elsker den enorme vidde og dybde. Det meste af tiden tilbringes roligt med at svømme fra en akkumulering af plankton til en anden - dette kan sammenlignes med, hvordan landplantes planteædere græsser.

I gennemsnit svømmer en blåhval med en hastighed på cirka 10 km / t, men den kan svømme hurtigere - hvis den er bange for noget, når den 25-30 km / t, men kun i en kort periode, da den bruger en masse energi under et sådant løb.

Processen med at dykke efter mad er interessant - den skal forberedes. Først tømmer hvalen lungerne, tager derefter en dyb indånding, dykker cirka ti gange lavt og kommer igen til overfladen, og først derefter udføres et dybt og langt dyk.

Normalt går opkastet ned i vandet i hundrede eller to meter, men hvis det er bange, kan det synke meget stærkere - op til en halv kilometer. Dette sker, hvis spækhuggere jager efter det. Efter 8-20 minutter dukker hvalen op og begynder at trække vejret hurtigere og frigiver springvand i luften.

"Åndedræt" på få minutter, kan han igen dykke. Hvis hvalen jages, kan den i vandsøjlen forblive meget længere, op til 40-50 minutter, men mister gradvist sin styrke.

Social struktur og reproduktion

Foto: Blue Whale Cub

Kraftfulde infrasound-signaler med en frekvens på ca. 10-20 Hz bruges til at kommunikere med andre hvaler. Med deres hjælp kan opkast gøres kendt for pårørende, der svømmer i en betydelig afstand..

Disse dyr er monogame, og etablerede par svømmer sammen i mange år. En gang hvert andet år vises en killing i sådanne par - inden dette bærer hunnen den i næsten et år. En nyfødt fødes meget fedmælk lidt mere end seks måneder, og på en mælkefod tilsætter han hundrede kg dagligt..

Som et resultat vokser den meget hurtigt til en imponerende størrelse og når 20 tons eller endnu mere vægt. Gribber er frugtbare fra 4-5 år gamle, men selv efter begyndelsen af ​​denne periode fortsætter vækstprocessen - den går op til 15 år.

Forskernes udtalelser om blues 'forventede levetid varierer. Minimumsmærket er 40 år, men ifølge andre kilder lever de dobbelt så længe, ​​og langlivene går over hundrede år. Hvilken vurdering der er tættere på sandheden er endnu ikke blevet fastlagt med sikkerhed.

Blues er de højeste levende ting. De er endnu højere end en jetmotor! Kindred kan høre deres sange hundreder og endda tusinder af kilometer væk.

Naturlige fjender af blåhvaler

På grund af deres store størrelse er det kun spækhuggere, der jager dem. Mest af alt kan de lide hvalsproget. Men de angriber kun unge eller syge hvaler - et forsøg på at jage efter en sund, for al dens langsomhed, vil ikke føre til noget godt - forskellen i masse er for stor.

Alligevel skal spækhuggere for at besejre hvalen handle i en gruppe, undertiden fra snesevis af individer. Under jakten prøver spækhuggere at køre offeret i vandkolonnen og forhindrer dem i at stige og genopfylde luftforsyningen. Når det slutter, svækkes hvalen og modstår træg, mens spækhuggere er i stand til at holde ud længere. De angriber hvalen fra forskellige sider, river stykker fra hans krop og svækkes så og dræber derefter.

Men skaderne fra spækhuggere kan ikke sammenlignes med den, som folk forårsagede blåhvaler, derfor var det en person, der uden overdrivelse kunne kaldes deres vigtigste fjende indtil forbuddet mod fiskeri. Det er på grund af den aktive hvalfangst, at gribbene er truede. Fra en sådan hval kan du få 25-30 ton spæk, en værdifuld hvalben, hvorfra mange produkter blev lavet, fra børster og korsetter til karosserier af besætninger og stole, og deres kød har høj smag.

Udryddelsen af ​​blåhvalen begyndte efter, at harpunpistolen blev vist i anden halvdel af århundrede før sidst, hvorefter det blev muligt at jage efter den meget mere effektivt. Dens tempo voksede, efter at folk næsten udryddede pukkelhvalen, og blå blev en ny kilde til spæk og hvalben. Den kommercielle ekstraktion af opkastet blev først stoppet i 1966.

Befolkning og artsstatus

Foto: Dyr blåhval

Før udryddelsen af ​​mennesker gik befolkningen til hundretusinder - ifølge forskellige skøn fra 200.000 til 600.000 individer. Men på grund af den intense jagt blev antallet af opkast betydeligt reduceret. Hvor mange af dem der er på planeten lige nu er et vanskeligt spørgsmål, og forskernes estimater varierer meget afhængigt af den anvendte beregningsmetode..

Minimumsestimatet antyder, at der er mellem 1.300 og 2.000 blåhvaler på planeten, hvoraf omkring 300 til 600 dyr lever i det nordlige hav. Mere optimistiske forskere giver tal på 3.000 - 4.000 for det nordlige hav og 6.000 - 10.000 for det sydlige.

Under alle omstændigheder undergraves deres befolkning alvorligt, hvilket resulterer i, at blåfuglene får status som en truet art (EN), og de er beskyttet. Industriel fangst er strengt forbudt, krybskytteri undertrykkes også - straffe for berygtede krybskyttere har haft effekt, og nu er tilfælde af ulovligt fiskeri af blåhval sjældne.

På trods af dette er de stadig i fare, og deres befolkning er ved at komme sig langsomt på grund af kompleksiteten af ​​reproduktion og nogle andre faktorer:

  • havforurening;
  • stigning i antallet af lange glatte netværk
  • skibskollisioner.

Alle disse er betydelige problemer, for eksempel i hvalbestanden, der blev undersøgt af forskere, viste 9% ar fra kollisioner med skibe og 12% af mærket fra garnene. I de senere dage er der dog registreret en mindre stigning i antallet af blåhvaler, hvilket giver håb for bevaring af denne art.

Men befolkningen vokser meget langsomt. Ud over disse problemer ligger også grunden i, at nichen blev besat af mindre hvaler, små sydlige hvaler. Folk var ikke opmærksomme på dem, på grund af hvilke de gangede sig og spiser nu store klynger af krill, før de langsommere og langsommere blæser når dem..

En blåhval hjerne er meget lille i sammenligning med andre organer - dens vægt er kun 7 kg. Samtidig er hvaler, ligesom delfiner, smarte dyr, de kendetegnes ved høje auditive evner. Forskere mener, at de er i stand til at sende og modtage billeder gennem lyd, og deres hjerne behandler 20 gange mere information end det menneskelige.

Blå hvalvagt

Foto: Blue Whale fra den røde bog

En nøgleaktion for at beskytte blåhval, der blev truffet, efter at de blev opført i Røde Bog, er fangstforbudet. På grund af det faktum, at de bor i havet, er det ikke muligt at træffe mere effektive bevarelsesforanstaltninger - især da de farvande, de tilbringer mest af, ikke hører til nogen af ​​staterne.

Men dette er ikke særlig nødvendigt. Faktum er, at i dette tilfælde spillede de store størrelser til de blå hvaler til fordel - det er for svært at få dem. Denne begivenhed kræver anvendelse af et stort fartøj, hvilket gør det næsten umuligt at diskret organisere krybskytteri.

I modsætning til mindre fisk, der fanges ved at omgå forbuddene, er udvindingen af ​​opkast efter deres optagelse i Røde Bog praktisk taget stoppet. I flere årtier er der ikke registreret sådanne hændelser..

Der er naturligvis andre faktorer, der hindrer hvalpopulationens gendannelse, men kampen mod dem er for kompliceret - det er umuligt at stoppe den igangværende forurening af vandet, samt drastisk reducere antallet af fartøjer, der flyder på det og udsatte glatte net.

Selvom den sidste faktor stadig kan bekæmpes med succes: mange stater har fastlagt strenge standarder for størrelsen og det tilladte antal netværk. Lovgivningen i nogle lande anbefalede også at reducere skibets hastighed i områder, hvor der normalt er mange hvaler..

Den blå hval er en fantastisk væsen, og ikke kun på grund af dens størrelse og lange levetid. Forskere stræber også efter at studere systemet med deres lydsignaler - på mange måder unikke og give dem mulighed for at kommunikere over store afstande. Under ingen omstændigheder bør arten, der er så interessante at studere, forsvinde.

Blåhval

Den blå hval er det største moderne dyr på Jorden. Blå eller blå, en hval eller et blåbær henviser til havpattedyr af hvalvorterne og er en repræsentant for balehval. Blå hval læder med en blå farvetone.

Mustachioed and Toothed

Hvaler er opdelt i balle og tandede. Tandhvaler er rovdyr, der byder på store fisk, mens snørre er levende filtre, der filtrerer gennem deres mund en enorm mængde vand og lever af krebsdyr, bløddyr og plankton. Blåhval henviser til balehval. Hvalben består af 360-800 hornplader med form som en trekant med toppen ned. Toppen af ​​hver plade opdeles i tynde og lange børstehår, der danner en slags filter eller sigte.

Fantastiske fakta

  • Hvaler har ikke ydre høreorganer, der er traditionelle for dyr - ører. De hører underkæben, hvorfra lyden spreder sig til mellemøret og derefter til det indre. På grund af det faktum, at hvaler har ret svagt syn og næsten ingen lugtesans, er hørelse den største følelse for dem, ved hjælp af hvilke de perfekt ledes under vand, kommunikerer med hinanden og finder mad.
  • I koldt vand opretholder hvaler en kropstemperatur tæt på den menneskelige krop takket være et tykt lag (ca. 50 cm) fedt under huden, som beskytter indre organer mod hypotermi.
  • Halen af ​​en blåhval kan sammenlignes med menneskelige fingeraftryk: furer, snit, ar og pletter af brune alger skaber unikke udskrifter. I modsætning til alle andre fisk er en hvals hale vandret og kan ligge på vandoverfladen. Under svømning gør hvaler dem lodrette bevægelser ned og op.
  • Om nødvendigt kan hvaler ikke sove i tre måneder, og hvis dyret falder i søvn, så kun i en lav dybde, næsten lige ved vandets overflade. På grund af det høje fedtindhold overstiger hvalens vægt lidt vandets specifikke tyngdekraft, så den sovende hval falder langsomt ned.

Du skulle vide det

  • Internationalt videnskabeligt navn: Balaenoptera musculus.
  • Bevaringsstatus: truede arter.
  • Karakteristisk: den gennemsnitlige kropslængde er fra 22 til 27 m, og hunnerne er større end hannerne; vægt kan nå 150 t.

Hvordan indånder og spiser en hval?

Cirka otte måneder om året spiser hvaler næsten intet: de lever af det akkumulerede fedt. Men hele sommeren spiser de næsten non-stop og optager op til 3 ton mad om dagen. Hvalens diæt består hovedsageligt af alger og små krebsdyr, nogle gange spiser de små fisk.

Hvaler indånder anderledes end fisk. I stedet for gæller har de lunger, hvori de vinder luft gennem næseborene. Når hvaler dykke under vand, lukkes næseborene med små ventiler. Hvert 10-15 minut stiger hvalen til overfladen af ​​vandet for at tage en ånde. I dette tilfælde kommer udblæsningsluften gennem næseborene. Men da der er meget vanddamp i denne luft, virker det fra en afstand som en springvand. 3a 1-2 sekunder, hvaler indånder og udånder cirka 2 tusinde liter luft. Blåhval indånder og udånder fra en til fire gange per minut i rolig tilstand, men kan undvære ilt i 2 timer. Unge hvaler indånder oftere end voksne.

Killinger

Ved fødslen kan hvalgrisen nå 9 m lang. Den lille hval vokser hurtigt på nærende modermælk, der er kendetegnet ved et højt fedtindhold (ca. 50%) og et højt proteinindhold. I løbet af dagen drikker ungen op til 90 liter tyk mælk. Efter halvandet år vokser babyen til 20 m lang og vejer 45-50 tons.

Hvad spiser hvaler??

Den største af pattedyrene - hvaler - tilbringer hele deres liv i vand. Deres forfædre levede imidlertid på land, så hvaler kaldes ”sekundært vand” dyr, i modsætning til fisk og amfibier, der er ”primærvand”. Dette forklarer det faktum, at hvaler ikke kan være under vand i lang tid, fordi de indånder luft.

Disse dyrs diæt er ret forskelligartet og afhænger af hvalens levesteder, dens størrelse og type. Cetaceans kan således fodre med mikroorganismer og store pattedyr. Lad os se nærmere på, hvad hvaler spiser..

Hvalfodring

Så alle hvaler er opdelt i to typer: balehvaler og tandede. Diæt for en type hval er markant forskellig fra kosten til en anden.

Først og fremmest skal det siges, at tandhvaler er rovdyr: de har tænder, som de er i stand til at "slibe" kødet med. Tandhvaler inkluderer for eksempel sædhvaler, delfiner, næb, marsvin. De spiser hovedsageligt blæksprutter (blæksprutte, blæksprutte), såvel som rejer, krabber, fisk (endda andre hvaler og hajer), sæler, hvalrosser, havløver. Når fødevarer er knappe, kan alger absorbere. Ved jagt bruger de echolocation.

Balehvaler (gråhval, blåhval, vågehval, dværg osv.) Fører mad gennem "hvalbenet" - hornplader som en kam på overkæben. Deres diæt er plankton (små krebsdyrorganismer, der danner klynger - krill), som de filtrerer ud af vand eller bunden med en bart. Nogle gange kan de spise små fisk eller krebsdyr.

Det er interessant, at hvaler praktisk talt ikke spiser om vinteren, derfor om sommeren absorberer de kontinuerligt mad for at samle et lag fedt (ikke kun som en reserve af næringsstoffer, men også for at beskytte mod lav vandtemperatur). En hval spiser op til tre ton mad om dagen..

Læs desuden artiklen Hvad hvalen spiser.

Sådan spiser hvalen: unikke skud

Oregon State University-specialister formåede at fjerne den fulde jagt på en blåhval - det største dyr på planeten.

Som de fleste vågehvaler lever nærhvalen af ​​plankton. Dets største bytte bliver krill - små krebsdyr, der samles på skoler. Et havdyr, der vejer næsten 200 tons, har brug for en stor mængde energi for at nå den krævede hastighed, forklarer miljøspecialist Lee Torres i videoen. Mens han jager, åbner han munden - dette giver ham mulighed for at bremse lidt - og på farten vurderer, om fremtidig minedrift er en sådan indsats værd.

"Jo mere vi lærer, hvordan blåhvaler finder deres bytte, jo større er vores chance for at øge deres befolkning såvel som at sikre, at menneskelig aktivitet i nærheden af ​​deres levesteder ikke påvirker dyrene for meget," siger Torres.

nyheder

Ifølge en ny undersøgelse, der er citeret af Peer-magasinet i Daily Mail, svømmer blåhvaler på overfladen af ​​havet for at livnære sig af krill, da det hjælper dem med at spare energi.

En drone-video viser, at fodring på havets overflade spiller en vigtig rolle i at finde mad blandt New Zealand blåhvaler. Disse hvaler er de største pattedyr på Jorden og skal nøje overholde balancen i den energi, de bruger til mad og den energi, de får fra mad. Ifølge forskere udvinder havpattedyr krill fra overfladen af ​​vandet, hvor dets koncentration er højest for ikke at spilde tid og energi på nedsænkning.

Det antages, at hvaler er tvunget til at dykke ned i dybden for at nå de tætteste krillaflejringer. Dog er det energisk mere rentabelt for dyr at fodre på overfladen. Ved hjælp af droner kunne forskere fange processen med fodring af hvaler på overfladen. Forskere bemærkede, at på overfladen af ​​vandet var tætheden af ​​krillsteder højere, hvilket er attraktivt for hvaler. New Zealand blåhval kastede sig i vandet i gennemsnit 2,5 minutter eller mindre (andre blåhvalbestande synker i mere end 10 minutter på jagt efter mad). Eksperter siger, at optagelserne fylder et hul i forskernes forståelse af næring af hvaler på overfladen.

Biologer fik sjældne optagelser af fodring af pukkelhval

Det vides, at hvaler adskiller sig fra de fleste andre havdyr, da de er pattedyr, føder levende unger og derefter tager sig af dem og foder dem mælk rig på fedt.

Det er meget vanskeligt for biologer at observere denne proces. Dette skyldes det faktum, at dyr vandrer rundt i verden..

Forskere fra USA forsøgte at løse dette problem.

"Cirka 10 tusinde pukkelhvaler vender tilbage til varme farvande nær Hawaiiøerne for at tilbringe vinteren her. Også pukkelhvaler opdrætter her. Kvinder fodrer deres unger med mælk for at styrke dem, før de vandrer til det nordlige vand," sagde eksperter.

Kvinder spiser ikke noget i denne periode, de bruger kun deres interne ressourcer. Forskere besluttede at finde ud af, hvor ofte hvaler fodres, og hvor længe fodringsprocessen før migration.

Pukkelhvalunger spiser op til 45 kg mælk pr. Dag

For at gennemføre undersøgelsen brugte forskere ikke-invasive sensormatrixer, inklusive trykføler og kameraer, som de fastgjorde til flere unge hvaler ved hjælp af sugekopper. Derudover blev der observeret luftobservationer af pukkelhvalhvalter..

I henhold til tidligere undersøgelser fodrer knølhvalkalve af mælk i op til 11 måneder, skønt de er i stand til at fodre alene fra 6 måneder. I denne periode bruger kalven 40-45 kg mælk pr. Dag. Mor tager sig af ham i op til et år, undertiden op til 2 år.

Integrer "Pravda.Ru" i din informationsstrøm, hvis du vil modtage operationelle kommentarer og nyheder:

Føj Pravda.Ru til dine kilder i Yandex.News eller News.Google

Vi vil også være glade for at se dig i vores samfund på VKontakte, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

Den store blåhval er en kæmpe på planeten Jorden. Beskrivelse og foto af en blåhval

Blåhval eller blåhval er et havdyr, der er repræsentativt for en hvalopisk orden. Blåhval henviser til balehvaler i slægthvalen. Den blå hval er den største hval på planeten. I denne artikel finder du en beskrivelse og foto af en blåhval, lærer meget nyt og interessant om livet til dette enorme og fantastiske dyr.

Hvordan ser en blåhval ud??

Den blå hval ser meget enorm ud, men den har en langstrakt og slank krop. Det store hoved på denne hval er udstyret med små øjne og en skarp snude med en bred underkæbe. Den blå hval har en vejrtrækning ved udånding, hvorfra den slipper en lodret vandvandvand op til 10 meter høj. På hovedet foran blåhvalens mund er der en mærkbar langsgående kam, der kaldes "bølgebryder".

Den blå hval har en rygfinne, der er kraftigt udlignet tilbage. Denne fin er meget lille og har formen af ​​en spids trekant. Den bageste kant af hvalfinnen er dækket med ridser, der danner et individuelt mønster for hver hval. I henhold til sådanne tal kan forskere adskille hver enkelt. Længden på denne fin er kun 35 cm.

Den blå hval har smalle aflange brystfinner, der når op til 4 meter i længden. Halefinen på en blåhval når en bredde på op til 8 meter; den har en tyk halestam og en lille halsudskæring. Alle disse elementer hjælper blåhvalen med let at kontrollere sin store krop i vandet..

Den blå hval ser meget usædvanlig ud takket være dens langsgående striber. Som alle vågehvaler har blåhvalen mange langsgående striber på den nederste del af hovedet, som fortsætter på halsen og maven. Disse striber dannes af hudens folder og hjælper halsen på en blåhval med at strække sig, når den sluger en stor mængde vand med mad. Der er normalt omkring 60-70 sådanne striber i en blåhval, men der er også flere.

Blåhval er den største hval af alle hvaler nu. Blåhvalen er også det største dyr på Jorden. Dimensionerne på den blå hval er enorme og gør et stærkt indtryk. Giganter med en længde på 30 meter og vejer mere end 150 tons er fantastiske. I blåhvaler er hunnerne lidt større end hannerne i størrelse.

Den største blåhval er kendt - dette er en hun, der havde en længde på 33 meter med en kropsvægt på 190 ton. Blandt mænd vejer den største blåhval 180 tons med en kropslængde på 31 meter. Kæmpe blåhvaler over 30 meter er ekstremt sjældne i dag. Derfor er blåhvalens længde en smule faldet i vores tid. På samme tid blev massen af ​​blåhval også lidt mindre.

Længden på blåhvalen hos mænd varierer fra 23 til 25 meter. Længden af ​​blåhvalen hos hunner varierer fra 24 til 27 meter. Vægten af ​​en blåhval slår ikke mindre end dens længde. Vægten af ​​blåhvalen varierer fra 115 til 150 ton. Personer, der bor på den nordlige halvkugle, er et par meter mindre end dem, der bor på den sydlige halvkugle.

Syn og lugt i den store blåhval er dårligt udviklet. Men hans hørelse og berøring er veludviklet. En stor blåhval har en enorm lungekapacitet. Mængden af ​​blod i en stor blåhval er over 8 tusinde liter. Blåhvalstunge vejer op til 4 ton. På trods af sådanne imponerende figurer har blåhvalen en smal hals, dens diameter er kun 10 cm. Blåhvalens hjerte vejer et ton og er det største hjerte i hele dyreverdenen. Desuden er hans puls normalt 5-10 slag pr. Minut og sjældent mere end 20 slag.

Blåhvalens hud ser glat og jævn ud, bortset fra de eksisterende striber på halsen og maven. Blåhvaler er næsten ikke vokset med forskellige krebsdyr, som ofte bor i et stort antal andre hvaler. Den blå hval ser temmelig monoton ud. Det har en overvejende grå hudfarve med en blå farvetone. Undertiden ser en blåhval mere grå ud, men det sker, at dens farve har flere blå toner. I den blå hval er underkæben og hovedet den mørkeste farve, ryggen er lysere, siderne og maven er den lyseste i hele kroppen..

Der er grå pletter på kroppen af ​​den blå hval, de har forskellige former og størrelser. Ved disse pletter kan en eller en anden hval skelnes. Takket være denne farve ser blåhvalen ud som om den er lavet af marmor. I haledelen øges antallet af pletter. Brystfinnerne af den blå hval på indersiden er meget lysere i farven end resten af ​​kroppen. Dog er undersiden af ​​halen meget mørkere end resten af ​​kroppen. Gennem vandsøjlen ser denne hval helt blå ud, og derfor kaldes blåhvalen blå.

I kolde farvande får blåhvalens farve en grønlig farve, da dette pattedyrs hud er vokset med mikroskopiske alger, der danner en film på dens hud. Anskaffelsen af ​​denne skygge er karakteristisk for alle baldhvaler. Når hvaler vender tilbage til varmere farvande, forsvinder denne plak.

Inde i munden af ​​denne gigant er der plader af en hvalben, cirka en meter lang, som består af keratin. De længste hvalbenplader er i de bagerste rækker, og i den forreste del falder deres længde til 50 cm. Disse plader når en bredde på cirka en halv meter. En hvalbenplade kan veje op til 90 kg. Der er 800 plader i overkæben på blåhvalen, 400 på hver side. Hvalen af ​​blåhvalen har en rig sort farve. Hvalbenpladerne har form som en omvendt trekant, hvis top er gennemvædet til en behåret kant, som er ret ru og stiv..

Der er tre underarter af den blå hval - nordlige, sydlige og dværg, som er lidt forskellige fra hinanden. Nogle gange skiller sig en anden underart ud - den indiske blåhval. De første to underarter foretrækker kolde, rundpolære farvande, og resten beboer hovedsageligt tropiske have. Alle underarter har næsten den samme livsstil. Levetiden for en blåhval er ret lang og kan være 90 år, den ældste af hvalene var 110 år gammel. Den gennemsnitlige levetid for blåhvaler er 40 år.

Tidligere var blåhvalens levesteder hele verdenshavene. I begyndelsen af ​​det 20. århundrede begyndte antallet af enorme blåhvaler at falde hurtigt på grund af aktivt fiskeri. Den kæmpe størrelse på et dyrs krop tiltrukket hvalfangere. Når alt kommer til alt kunne du få en masse fedt og kød fra en stor blåhval. Så i 1960 blev blåhvalen næsten ødelagt og var på randen af ​​fuldstændig udryddelse, der var ikke mere end 5 tusinde individer.

Nu er den store blåhval stadig meget sjælden - det samlede antal af disse dyr er ca. 10.000 individer. Den største trussel mod blåhvaler er forurening af havene og forstyrrelsen af ​​deres sædvanlige levevis. Væksten i antallet af blåhval påvirkes også af deres langsomme naturlige reproduktion..

Hvor den blå hval bor?

Blå hval lever i farvandet i mange stater og territorier på vores planet. Tidligere beboede blåhval hele verdenshavene. Nu lever blåhvalen i forskellige farvande, afhængigt af underarten. De nordlige og sydlige underarter af blåhvaler lever i kolde farvande. Den sydlige underart findes hovedsageligt i kolde subantarktiske farvande. Livet i varmere farvande foretrækkes af dværghvaler..

Den dyre blåhval stiger ret langt mod nord - sydblå hvaler blev set ved kysten af ​​Chile, Sydafrika og Namibia. I Det Indiske Ocean lever en blåhval i ækvatoriske farvande året rundt. Især ses de ofte i Ceylon og Maldiverne samt i Adenbugten og Seychellerne. Dette er de bedste steder på planeten for dem, der ønsker at se hvaler..

I Stillehavet findes blåhvaler uden for Chile. Men ud for kysten fra Costa Rica til Californien er de fraværende. Samtidig bliver blåhval mange i Californiens farvande. Den blå hval lever fra Oregon-kysten til Kuriløerne og til Aleutian Ridge, men går ikke langt ind i Bering Sea.

I farvandet nær Japan og Korea er store blåhvaler nu fraværende, men de er set før. Blåhvaler er ekstremt sjældne i russiske farvande. Mindre grupper og ensomme dyr blev set ved Cape Lopatka (det ekstreme sydlige punkt på Kamchatka-halvøen).

I det nordlige Atlanterhav er blåhvaler få i antal sammenlignet med antallet af individer på den sydlige halvkugle. I det nordlige Atlanterhav lever en blåhval ved Canadas kyst, i områder mellem Nova Scotia og Davis-strædet..

Blåhval findes i nærheden af ​​Island og den danske stræde. Tidligere beboede en blåhval nordvestkysten af ​​De Britiske Øer, Færøerne og Norges kyst. Lejlighedsvis findes blåhvaler uden for Spaniens kyst og Gibraltar..

Blåhvaler er kendt for at migrere. Hvaler tilbringer deres somre ved høje breddegrader på begge halvkugler, men med vinterens begyndelse vandrer de til varmere områder med lave breddegrader. Vintervandringer af blåhval i det nordlige Atlanterhav er dårligt forstået. Det er stadig uklart, hvorfor blåhvaler altid forlader Antarktis om vinteren og går nordpå til varme farvande. På trods af at det tidligere sted stadig har nok mad.

Dette sker sandsynligvis fordi kvinderne på fødslen stræber efter at føre dem væk fra de kolde områder. Da blåhvalskalvene har et dårligt udviklet fedtlag og derfor ikke er tilstrækkeligt beskyttet mod kulde. Når alt kommer til alt hjælper det udviklede fedtlag med at opretholde kropstemperaturen på blåhvaler selv i de koldeste farvande.

Hvordan blåhvalen lever?

Blåhval lever alene, undertiden i små grupper. Men selv i grupper svømmer de hver for sig. Blåhval fra pattedyr fører til en livsstil på dagen. Den blå hval lever ved hjælp af stemmesignaler til at kommunikere med pårørende. De lyde, som blåhvalen frembringer, er infrasound. De er meget intense. Blå hvaler bruger ultralydsignaler til at kommunikere over lange afstande under migration.

Blåhvaler er i stand til at kommunikere ved hjælp af signaler i en afstand på op til 33 km. Blåhvalens stemme er ekstremt høj. Der er kendte tilfælde af registrering af en meget intens stemme af en blåhval i en afstand af 200, 400 og endda 1600 km. Den blå hval bruger også sine signaler til at finde en partner til at skabe en familie..

Generelt lever blåhvalen og viser den største tendens til ensomhed end alle andre hvaler. Men nogle gange lever blåhvaler og danner nogle få grupper. På steder med overflod af foder kan de skabe mærkbare klynger, der er opdelt i små grupper. I disse grupper holdes blåhvaler adskilt. Men det samlede antal af sådanne klynger af blåhvaler kan nå 50-60 individer.

En blåhval kan dykke ganske dybt. Den blå hval er i stand til at dykke til en dybde på 500 meter i op til 50 minutter. De sædvanlige dykker af den blå hval, der fodres, er inden for 100-200 meter dybde. Sådanne dykk varer fra 5 til 20 minutter..

En fodrende hval dykke temmelig langsomt. Efter hvalen er steget, accelereres vejrtrækningen, mens den udsender en springvand. Når vejrtrækningen er genoprettet, dykker hvalen igen. Den blå hval åndes op til 4 gange pr. Minut i en rolig tilstand. Unge hvaler indånder oftere end voksne. Efter et langt dyk ned i dybderne udfører blåhvalen en række korte dykning og lavvandet dykning. I løbet af denne tid svømmer hvalen 40-50 meter.

Den blå hval ser meget imponerende og imponerende ud, når den springer ud af vandet. De mest spektakulære dyk er den første efter at have steget op fra dybden og den sidste før dykking. En hval dukker op, der viser toppen af ​​hovedet, derefter ryggen, rygfinnen og caudal stammen.

Når den blå hval dykker ned i dybet, vipper den hovedet kraftigt ned. Når hovedet allerede er dybt under vandet, vises en del af ryggen med en finn på overfladen, der altid går under sidstnævnte vand. Hvalen synker ned og ned, indtil den gemmer sig under vandet uden at vise halen. Blåhval lever med at bruge 94% af sin tid under vand.

På korte afstande kan en blåhval nå hastigheder på op til 37 km / t og i nogle tilfælde op til 48 km / t. Men hvalen kan ikke opretholde en sådan hastighed i lang tid, da dette er for meget belastning på kroppen. En hval producerer kraft op til 500 hestekræfter med denne hastighed. Den fodrende blåhval bevæger sig langsomt inden for 2-6 km / t. Men under migrationer stiger dens hastighed til 33 km / t.

Da hvalen er så imponerende i størrelse, har voksne blåhvaler ikke naturlige fjender. Men unge blåhvaler kan blive ofre for et angreb fra en flokk spekkhuggere. Disse rovdyr strømmer hvalen til en dybde, hvor den svækkes af mangel på ilt. Svækkede spækhuggere vil være i stand til at rive og spise.

Der er i øjeblikket ingen direkte trusler mod blåhvalbestanden. Men der er en fare for, at der for dem er lange netværk på 5 km. I sådanne netværk dør et stort antal marine indbyggere, selvom kun et tilfælde af død af blåhvaler er kendt. I andre tilfælde overvinder ifølge fiskerne store blåhvaler let sådanne redskaber. Ved kysten af ​​det vestlige Canada har blåhvaler mange mærker på huden fra forskellige fiskeredskaber.

Blåhval dør også i Stillehavet af sammenstød med skibe, gennemsnittet er 1-2 tilfælde om året. Nogle dyr i St. Lawrence Bay-området har ar fra kollisioner med skibe. Dette skyldes den høje koncentration af blåhval i kombination med den mættede skibsfart i området med disse farvande. På trods af beskyttelsen af ​​blåhvaler er der i dag, selv på steder med deres største antal, stadig ingen begrænsninger for skibsfarten. Der er kun anbefalinger om at bremse i disse farvande, som ikke udføres af kaptajner..

Ikke desto mindre er den største trussel mod blåhvaler forurening af havene, herunder olieprodukter. Giftige kemikalier, der kommer ind i havet, akkumuleres i fede væv fra blåhvaler. Især farligt, når disse stoffer ophobes i kroppen af ​​hunner, der forventer udseende af unger.

Menneskelig eksponering påvirker også antallet af blåhvaler ved at forstyrre deres kommunikation. Havets støjbaggrund er for nylig steget for meget, og stemmesignalerne fra store balehvaler drukner ofte. Når alt kommer til alt har lyde, der skaber skibe, den samme frekvens som hvaleres stemmer.

I den forbindelse bliver det vanskeligere for hvaler at navigere og søge efter slægtninge, hvilket også komplicerer søgen efter en partner i parringssæsonen. Den største skade i dette tilfælde er forårsaget af sonarsystemerne med krigsskibe, der opererer i aktiv tilstand.

Hvad spiser en blåhval??

Den blå hval lever af plankton, som er typisk for repræsentanter for balehval. Blåhval fra pattedyr har et fremragende filtreringsapparat, der dannes af hvalbenplader.

Blå hval lever af krill - dette er den vigtigste mad i dens kost. Undertiden lever en blåhval af større krebsdyr og små fisk. Men ikke desto mindre dominerer små krebsdyr i sammensætningen af ​​blåhvalfoder. Masseansamlinger af sådanne krebsdyr kaldes krill. Nedenfor på billedet kan du se ophobningen af ​​krill i havet.

Fisk spiller en mindre rolle i ernæringen af ​​blåhvalen. Når man sluger krillemasser, kan en enorm blåhval ved en fejltagelse sluge små fisk, små blæksprutter og andre havdyr. Undertiden lever en blåhval af små krebsdyr, der ikke er krill.

Den blå hval spiser på samme måde som andre hvaler fra slægthvalen. Hvalen svømmer langsomt med en åben mund og trækker vand ind i den med en masse små krebsdyr. Hvalens mund er meget strækket på grund af striberne i halsen og bevægelige knogler i underkæben. Hvalvende vand med krebsdyr lukker hvalen munden. Den blå hvals tunge skubber vandet tilbage gennem hvalbenet. Og planktonet, som æselet på en bors kant, sluges.

Den enorme underkæbe, der er fyldt med vand med foder, bliver meget tung. Undertiden er vægten så stor, at det er vanskeligt for en blåhval at flytte kæben for at lukke munden.

Derfor vender en blåhval, der får mad i kæberne, for at lette dens lukning på sin side eller på ryggen. I denne position lukker munden sig under tyngdekraft.

På grund af sin størrelse tvinges blåhvalen til at konsumere meget mad - en blåhval kan spise fra 3 til 8 ton krill pr. Dag. En blåhval har brug for ca. 1,5 ton foder om dagen..

Blå hvalunger

Den naturlige vækst af blåhvalen er meget langsom. Blåhval er et dyr, hvor denne proces er den langsomste blandt alle baldhvaler. Hvaler af blåhval producerer afkom hvert andet år. Denne periode kan stige eller falde, det afhænger af tætheden i bestanden af ​​blåhvaler. I de seneste årtier er det desværre faldet. Den blå hval er et monogamt dyr. Blå hvaler danner holdbare par. Hannen holder sig altid tæt på kvinden, både under graviditet og efter babyen.

Graviditetens varighed i en hvalhval i kvinder varer ca. 11 måneder. Oftest fødes en baby blåhval. En lille kæmpe er født 6-8 meter lang og vejer 2-3 tons. Umiddelbart efter fødslen kan en blåhvalskalv bevæge sig alene. Babyens fødsel forekommer fremad med halen. Hunner har et meget udviklet moderinstinkt, de er dybt bundet til deres unger.

Unge blåhvaler ledsaget af hunner begynder at mødes fra december til marts. Mælkefodring hos unge blåhvaler varer cirka 7 måneder. I løbet af denne periode når blåhvalen helt op til 16 meter lang og vejer 23 ton.

En blåhval kalv spiser op til 90 liter mælk om dagen. Når vi når en alder af 1,5 år vokser blåhvalen til 20 meter lang og 45-50 ton vægt. En kvindelig blåhval mælk er meget fedtet og rig på protein. Fedtindholdet i det er fra 37 til 50%.

Blåhvaler er i stand til at avle afkom i en alder af 8-10 år. Hunnene i denne alder når 23 meter og vejer ca. 90 tons. Den blå hval når sin fulde længde og kropslige modenhed ved 15-årsalderen.

Hvis du kunne lide denne artikel, og du kan lide at læse om forskellige dyr på vores unikke planet, tilmeld dig sideopdateringerne og få de seneste og mest interessante nyheder om dyreverdenen først.